22/05/2019
Un dels objectius del projecte Pam a Pam és sensibilitzar a la comunitat educativa de centres d’educació secundària i cicles formatius de la Comunitat Valenciana sobre l’efecte que els nostres hàbits de consum poden tenir en la consolidació d’un nou sistema econòmic que prioritzi les necessitats de les persones, el respecte dels Drets Humans i la conservació del medi ambient.
Per a això, estem treballant amb diferents centres educatius de la Comunitat Valenciana. El seu alumnat rep formació sobre la realitat mundial, perquè tinguin eines que els permeti identificar les alternatives de consum responsable, comerç just i economia solidària existents en la Comunitat Valenciana i es converteixin en xinxetes taronges que ens ajudin a anar completant aquest mapa.
Als centres que ja van formar part de la primera fase del Pam a Pam, el Col·legi Santa María de Vila-real, l’IES Francisco Figueras Pacheco d’Alacant i el CIPFP Ausiàs March de València, aquest curs s’han sumat els centres IES Sant Vicent Ferrer de València, l’IES Misericòrdia de València, l’IES Ramón Cid de Benicarló i CIPFP Batoi d’Alcoi.
Com en l’anterior edició del projecte, una vegada format, l’alumnat es convertirà en protagonista, podent entrevistar i mapear les iniciatives que tenen en el seu entorn més pròxim.
Aprenen a identificar els 15 criteris que conformen l’Economia Social i Solidària: Proximitat, Comerç Just, Integració Social, Intercooperación, Transparència, Participació en xarxes, Finances Ètiques, Ecologia i Sostenibilitat, Gestió de Residus, Eficàcia Energètica, Forqueta Salarial, Desenvolupament Personal i Professional, Equitat de Gènere, Democràcia Interna, Programari Lliure.
Aprenen sobre el consum responsable, comprenent les desigualtats econòmiques i socials, i el repartiment injust de la riquesa entre els anomenats països del Sud i del Nord en el món. Durant el procés es fan conscients que no totes les persones en el planeta poden cobrir les seues necessitats bàsiques i que les regles del joc són injustes.
Aqueix estat de consciència és el que ens porta a fer un canvi en el nostre comportament i ens apodera per a apostar per iniciatives alternatives que complisquen amb els requisits de l’Economia Social i Solidària que preval a les persones i el planeta per damunt de qualsevol altre benefici.