09/03/2020
En els primers anys de la informàtica els programes eren compartits sense cap llicència en concret; programadors, enginyers, acadèmics de qualsevol lloc del món compartien i adaptaven les seues creacions per a millorar de manera conjunta, tal com s’ha fet en qualsevol altre camp de la ciència. No existia el concepte de Programari Lliure perquè no havia d’un altre tipus.
A mitjan anys 70 del segle XX els productors de maquinari van començar a no compartir les especificacions dels seus productes, i es comencen també a comercialitzar els primers Sistemes Operatius basats en programari privatiu. En aquest context en els anys 1984 i 1985 Richard Stallman crea el projecte GNU i la Free Software Foundation per a promoure el desenvolupament d’un Sistema Operatiu complet, introduint el concepte de Programari Lliure.
Les raons principals per a crear Programari Lliure en aqueix moment eren bàsicament morals:
Amb el temps, el Programari Lliure ha sigut assimilat per la indústria, apareixent en 1998 la Open Source Initiative que busca una aproximació més pragmàtica i allunyada de discussions ètiques. Aquesta iniciativa va fer popular el concepte Open Source o Codi Obert per a d’una banda allunyar la càrrega filosòfica, i també per a ajudar a aclarir el problema de la paraula free que en anglés significa tant “lliure” com “gratis”.
Disposem per tant de dues visions del Programari Lliure, una més ètica i conscienciada amb la societat, la llibertat dels seus individus, i una major consciència de la nostra interacció amb la tecnologia, i una altra més pragmàtica, centrada en els avantatges tant tècnics com econòmiques que introdueix aquesta forma de producció. Probablement, un dels grans èxits del Programari Lliure haja sigut la conciliació de totes dues visions, almenys en gran manera i no mancada de les seues pròpies contradiccions.
El Programari Lliure al llarg dels últims 20 anys ha calat en la indústria i la societat, demostrant enormes avantatges, sent algunes d’elles:
Dificulta el centralisme, en permetre el desenvolupament d’alternatives tecnològiques davant situacions de possible monopoli. Això està afavorit per la forta relació entre Programari Lliure i estàndard i formats oberts.
El Programari Lliure no està exempt de desavantatges, per exemple:
Article de Jorge Sanz, Enginyer de dades en Elastic
Amb el suport de Caixa Popular i la Coordinadora Valenciana de ONGD continuem reforçant Pam a Pam, el mapa d’economia social i solidària (ESS)de la Comunitat Valenciana i consolidant la xarxa ESS a la ciutat de València.
Pam a Pam es basa en 15 criteris de ESS. Un d’ells és el Programari lliure. Oferim a les iniciatives de ESS que estan en el mapa, i a les futures, un article sobre què és i per què és important aquest tipus de programari.