L’alumnat de Pam a Pam ja està preparat per “mapear”

14/11/2017

L’alumnat de Pam a Pam ja està preparat per “mapear”

On puc trobar roba lliure d’explotació laboral? On puc comprar productes ecològics i de Comerç Just? Com puc contribuir amb les meues compres a canviar la realitat social? Quines alternatives econòmiques existeixen a la meua al voltant que prioritzen el ben comú sobre l’enriquiment personal i l’acumulació de capital?

Totes aquestes preguntes són les que tracta de respondre el projecte que està duent a terme la ONGD SETEM Comunitat Valenciana en col·laboració amb l’Associació per a la Cooperació entre comunitats – Acoec i el suport de la Generalitat Valenciana. El projecte “Pam a pam: acostant els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’aula a través de l’economia solidària” té com a objectiu final visibilitzar les alternatives d’economia solidària que existeixen a la Comunitat a través d’un mapa col·laboratiu.

Per a desenvolupar aquest mapa, el personal tècnic de SETEMCV ha treballat braç a braç amb el professorat i l’alumnat de tres centres d’educació secundària i de cicles formatius de la Comunitat, el CIPFP Ausiàs March a València, el Col·legi Santa Maria de Vila-real a Castelló i l’IES Doctor Figueres Pacheco d’Alacant.

Durant aquesta primera part del projecte, tècniques de SETEM i de Acoec, juntament amb el voluntariat d’ambdues entitats, han impartit als i les alumnes d’aquests centres cinc tallers formatius per a incrementar els seus coneixements sobre les regles injustes del comerç i de les activitats econòmiques en general, així com per a mostrar les alternatives existents d’aquest tipus d’economia en tres sectors: la producció, els serveis i el consum.

Aquesta setmana han finalitzat els tallers que han format a més de 200 joves en matèria d’economia solidària. Per a Heidi Gil Pelayo, tècnica de SETEMCV i responsable del projecte Pam a Pam Comunitat Valenciana, amb aquests tallers “es pretén que els i les alumnes siguen capaços d’identificar les iniciatives d’economia solidària que tenen en el seu entorn ja que són ells i elles mateixes les encarregades de realitzar els mapatges i d’arreplegar la informació dels projectes que van a incorporar-se en el mapa”. “Per a açò, es tindran en compte factors com el respecte als drets humans, la integració social, l’ecologia, la sostenibilitat o l’equitat de gènere, entre uns altres”, ha afegit la tècnica de la ONGD.

Guia Didàctica

Una vegada finalitzada aquesta formació, l’equip tècnic i voluntari de SETEMCV i Acoec, elaboraran una guia didàctica dirigida a professorat d’educació secundària i de cicles formatius de tota la Comunitat Valenciana perquè altres centres interessats puguen seguir treballant en les classes sobre l’economia solidària.

Pam a Pam Comunitat Valenciana

Després de la formació i ja definits els criteris de selecció, s’elaborarà el mapa de punts de Comerç Just, consum responsable i economia solidària de la Comunitat Valenciana. El mapatge i la recollida d’informació es realitzarà de forma conjunta i participativa entre l’alumnat i professorat dels centres educatius participants, personal tècnic i voluntari SETEMCV i Acoec, juntament amb aportacions d’altres xarxes, plataformes i entitats del món de l’economia solidària.

La web estarà disponible a partir de setembre, una vegada analitzada i sistematitzada tota la informació arreplegada. “La gent sempre ens pregunta, després d’escoltar les nostres campanyes de denúncia, què poden fer per a canviar la realitat i on han de comprar”, ha explicat Gil. “A partir de la creació d’aquesta web anem a conèixer en una mateixa plataforma tots els projectes d’aquest tipus que tenim prop de casa”, ha afegit.

L’objectiu és oferir alternatives de consum i visibilitzar les iniciatives basades en els criteris d’economia solidària i actualitzar així el treball desenvolupat en la Guia VLC de Consum Responsable en Temps de Crisi.

Aquesta iniciativa, organitzada i promoguda per SETEMCV i Acoec i finançada per la Generalitat Valenciana, a través de l’III Pla Director de la Cooperació Valenciana 2014 –2017, sorgeix del projecte Pam a pam Catalunya, un mapa col·laboratiu que mostra iniciatives de consum responsable i d’economia solidària en aquesta comunitat. SETEM Catalunya i la Xarxa d’Economia Solidària han impulsat aquesta plataforma que compta amb més de 250 punts cercats en més de 50 municipis de tot el territori català.