La Ruta de l’Economia Social i Solidària a València

25/06/2019

La Ruta de l’Economia Social i Solidària a València

Dijous que ve 27 de juny, a les 18.30 hores, donarem a conéixer, en la seu de SETEM CV, totes les iniciatives que fins ara han passat a formar part de Pam a Pam, un mapa col·laboratiu i interactiu que tracta de donar visibilitat a les iniciatives d’economia social i solidària de la Comunitat Valenciana.

Durant la Ruta de l’Economia Social i Solidària donarem visibilitat a algunes de les iniciatives que han passat a formar part del mapa Pam a PamCV, mitjançant la visita dels espais identificats en el mapa i donant-los protagonisme i veu per a promoure un canvi en els hàbits de consum de les persones que participen en la ruta.

Aquesta ruta se centrarà en el barri de Benimaclet, on coneixerem alguns de les iniciatives que ja formen part del mapa, com La Comanda, La Ola fresca, El Rogle o Al paladar. Però també tindrem l’oportunitat de parlar amb algunes dels protagonistes d’altres iniciatives com Som Energia, Fiare o Enclau.

Fins hui el voluntariat ha aconseguit localitzar a més de 60 iniciatives. Aquests projectes, vertebrats en diferents sectors (Alimentació, Assessorament, Comunicació, Cultura i Oci, Educació i Investigació, Espais i Xarxes, Finances i Moneda Social, Logística, Producció i/o venda d’altres productes, Restauració i Hostaleria), han sigut identificats per personal voluntari i l’alumnat d’alguns Centres Educatius de la Comunitat Valenciana, que han realitzat entrevistes personals amb la finalitat d’assegurar quin és el grau de compliment dels 15 criteris que defineixen l’economia social i solidària.

Aquests entrevistadors i entrevistadores, les denominades xinxetes taronges, són les encarregades d’alimentar el mapa. Per a aconseguir tal fi, han sigut degudament formades pel personal tècnic de SETEM-CV per a adquirir els deguts coneixements que els permeten filtrar les iniciatives que basen la seua economia en el benestar de les persones, i que consideren els recursos, la riquesa, la producció i el consum com a mers mitjans per a aconseguir tal fi.

Proximitat, Comerç Just, Integració Social, Transparència, Intercooperación, Participació en Xarxes, Finances Ètiques, Ecologia i Sostenibilitat, Gestió de Residus, Eficàcia Energètica, Forqueta Salarial, Desenvolupament Personal i Professional, Equitat de Gènere, Democràcia Interna i Sofware Lliure són els 15 criteris que s’han establit per a mesurar el grau d’implicació que aquests projectes tenen amb les persones, el medi ambient, el desenvolupament sostenible i sustentable, per damunt d’altres interessos, com poden ser els merament econòmics i lucratius.

Des de SETEM CV creiem que el consum és una de les eines més poderoses amb les quals compta la ciutadania per a ser capaç de fer canvis importants en el nostre entorn. Promovent un consum responsable, que fomente el suport a alternatives de consum amb aquests valors, podem canviar el món, i donar prioritat a les necessitats humanes per damunt de la maximització de beneficis.

En els últims anys, les iniciatives d’aquest tipus no han parat de créixer, alguna cosa que evidencia una creixent demanda per part de la ciutadania. No obstant això, no existeix informació veraç i contrastada sobre elles aglutinada en una mateixa plataforma: un mapa col·laboratiu. I aquest és el vertader escomés de la comunitat Pam a Pam: promoure la participació ciutadana per a donar visibilitat a aquestes alternatives, alhora que es fomenta la reflexió ciutadana entorn del concepte d’economia social i solidària i s’ofereix alternatives reals de consum en el nostre entorn.