Pam a Pam, el nou mapa d’economia solidària de la Comunitat Valenciana

23/11/2017

Pam a Pam, el nou mapa d’economia solidària de la Comunitat Valenciana

Després d’un any de treball ja està disponible Pam a Pam Comunitat Valenciana (devpam.freepresshost.com), un mapa col·laboratiu d’Economia Social i Solidària que té com a objectiu visibilitzar iniciatives basades en el Consum Responsable per a oferir a la ciutadania alternatives capaces de transformar el nostre entorn a partir de la cistella de la compra.

El professorat i l’alumnat el CIPFP *Ausiàs March a València, el Col·legi Santa Maria de Vila-real a Castelló i l’IES Francisco Figueras Pacheco d’Alacant han sigut els encarregats de donar forma a aquest mapa en les seues respectives províncies.

Durant el curs 2016/2017, han treballat braç a braç amb el personal tècnic de la ONGD SETEM Comunitat Valenciana i de l’Associació per a la Cooperació entre Comunitats – Acoec. Durant la primera part del projecte l’alumnat va poder conèixer a través de cinc tallers formatius els pilars de l’Economia Social i Solidària amb l’objectiu que foren capaços d’identificar aquest tipus d’iniciatives i poder localitzar-les en el seu entorn més proper.

Una vegada realitzades les formacions, els i les alumnes han sigut els i les encarregades de localitzar-les a través dels denominats “mapatges”. Per a açò, han hagut de tenir en compte factors com el respecte als drets humans, la integració social, l’ecologia, la sostenibilitat o l’equitat entre gèneres, entre uns altres. Els i les alumnes han arreplegat informació sobre aquest tipus de projectes dividint-los en tres sectors econòmics: producció, serveis i consum.

Per a Heidi Gil Pelayo, tècnica de SETEM CV i responsable de Pam a Pam, el projecte té una doble finalitat: d’una banda, visibilitzar aquest tipus d’iniciatives basades en l’Economia Social i Solidària i la seua vegada facilitar a la ciutadania informació sobre les alternatives que tenen a la seua al voltant.

D’altra banda, Pam a Pam vol portar a les aules de la Comunitat tallers formatius en aquesta matèria perquè l’alumnat siga capaç d’identificar-les en el seu entorn i que de forma col·laborativa puga implementar el mapa.

Gil Pelayo ha recordat que l’Economia Social i Solidària és aquella economia en la qual l’important. En definitiva, es tracta d’una altra forma de fer economia.

En aquest sentit, ha destacat que existeixen multitud d’iniciatives a la Comunitat Valenciana que funcionen dia a dia sota lògiques democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris i del que es tracta és de posar-les en una mateixa plataforma, donar-los visibilitat i posar-les a l’abast dels consumidors conscienciats.

GUIA DIDÀCTICA

Per a fer extensible aquesta formació a la resta de centres educatius i formatius, l’equip tècnic i voluntari de SETEMCV i Acoec, elaboraran una guia didàctica dirigida a professorat d’educació secundària i de cicles formatius de tota la Comunitat Valenciana perquè altres centres interessats puguen seguir treballant en les classes sobre l’economia solidària.

“Pam a Pam: acostant els ODS a l’aula a través de l’economia solidària” és un projecte impulsat per la ONGD SETEMCV, en col·laboració amb ACOEC i finançat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana. El projecte continua el treball ja desenvolupat amb la “Guia VLC de Consum Responsable en Temps de Crisi”, i localitza en una mateixa plataforma informació actualitzada sobre aquestes iniciatives basades en els criteris de l’economia social i solidària, justs amb les persones i respectuosos amb el medi ambient, i capaços de generar riquesa en el nostre entorn mitjançant criteris socials i de proximitat.

Els centres que han format part d’aquesta primera part del projecte han sigut el CIPFP Ausiàs March a València, el Col·legi Santa Maria de Vila-real a Castelló i l’IES Francisco Figueras Pacheco d’Alacant.