Alberg La Surera i el somni d’emprendre un projecte col·lectiu i autogestionat en l’àmbit rural

11/04/2019

Alberg La Surera i el somni d’emprendre un projecte col·lectiu i autogestionat en l’àmbit rural

Que significa la paraula Canopia? Els diccionaris no la recullen, segurament per considerar-la un anglicisme. Fent una cerca en la xarxa ens trobem amb un article de Wikipedia denominat cobricel arbori que defineix com l’hàbitat que comprén la regió de les copes i regions superiors dels arbres d’un bosc; un lloc que alberga una flora i una fauna única i especialitzada que, per les seues condicions, no podrem trobar en cap altra part del bosc.

Segons la seua densitat, aquesta part bloqueja la llum solar que reben les plantes que es desenvolupen més a baix i les protegeix dels vents forts i de les tempestes pel que la canopia té un factor ecològic important.

Tant les condicions que la fan albergar espècies endèmiques, com la seua part protectora, han servit d’inspiració als fundadors de Canopia Coop. V. per a posar nom a aquest projecte col·lectiu i autogestionat en l’àmbit rural que es materialitza amb la gestió de l’alberg La Surera localitzat a Almedíxer.

L’origen d’aquest projecte es remunta a l’associació Espacio Crisol, una iniciativa que va sorgir en 2013 del somni de diverses persones per a conéixer i tendir xarxes entre iniciatives orientades al canvi social.

Les trobades i reflexions originats en aquest espai van posar de manifest la voluntat de l’equip fundador per a emprendre aquest projecte cooperatiu que els ajudara a passar a l’acció i els permetera obrir nous camins dins de l’àmbit social, econòmic i mediambiental.

D’aquesta manera, en 2016 naix l’Alberg La Surera amb la idea de dotar de recursos econòmics a la Cooperativa de Treball sense ànim de lucre Canopia. Aquest alberg pretén convertir-se en actor local capaç de dinamitzar l’economia i sostenibilitat de la zona.

A través d’aquesta cooperativa, a més de proporcionar un mitjà de vida per a les sòcies i socis, pretén aportar el seu gra d’arena al desenvolupament local i sostenible de la Serra d’Espadà i de la Comarca de l’Alt Palància.

Per a aconseguir aquests objectius, Canopia aposta pel foment de sinergies i dinàmiques cooperatives amb les organitzacions i iniciatives de l’entorn.

El seu objectiu és diversificar, a poc a poc, les activitats econòmiques d’aquesta cooperativa al voltant dels següents eixos: turisme sostenible, gestió territorial i ambiental, recuperació, transmissió i posada en valor del nostre patrimoni natural i cultural, activitats artístiques i formacions, demostrant així que la vida en el camp no pertany al passat, sinó que pot ser una resposta a molts dels problemes de la nostra època.

Per a ells, el seu projecte destaca en els següents criteris d’Economia Social i Solidària: proximitat, integració social, transparència participació en xarxes, ecologia i sostenibilitat, forquilla salarial, equitat de gènere i democràcia.

Ho argumenten assegurant que com a organització s’adhereixen als principis cooperatius que representen les pautes cooperatives, que posen en pràctica els seus valors d’ajuda mútua, responsabilitat, democràcia, igualtat, equitat, solidaritat, honestedat, transparència i responsabilitat social:

  • Adhesió voluntària i oberta.
  • Gestió democràtica per part de les persones sòcies.
  • Participació econòmica de socis i sòcies.
  • Autonomia i independència.
  • Educació, formació i informació.
  • Cooperació entre cooperatives.
  • Interés per la comunitat.

El projecte és jove i encara consideren que haurien de millorar en alguns aspectes relatius a comerç just, finances ètiques, gestió de residus o eficàcia energètica.

Els agradaria utilitzar més productes locals i ecològics i millorar en temes d’eficiència energètica i gestió de residus perquè la gestió de l’alberg siga més sostenible i coherent amb la proposta econòmica de la nostra cooperativa. No obstant això, el fet de no ser propietaris de l’espai no facilita aquest tipus d’intervencions, que a més requeririen d’inversions importants, i de moment han prioritzat altres aspectes com mantindre preus assequibles en l’alberg o remunerar adequadament als treballadors. No sempre és fàcil trobar l’equilibri entre proposta a llarg termini, disponibilitat de l’equip, remuneració justa de les hores treballades i la nostra voluntat de construir un espai obert i democràtic accessible a tothom.

Les sòcies i socis d’aquesta iniciativa afirmen que el seu futur està per escriure, però els agradaria continuar creixent en projectes i idees i trobar companys d’aventura compromesos i convençuts que el local, el col·lectiu i les xarxes de suport són necessaris per a obrir o recuperar camins oblidats cap a un món més just, més solidari i més resiliente.

A més de tindre a disposició un punt de partida per a conéixer Almedíxer i el Parc Natural de la Serra d’Espadá, el seu patrimoni cultural i natural, les seues iniciatives locals, des de Canopia Coop.V. ens animen a visitar l’alberg La Surera i/o a participar en la vida de la seua cooperativa per a donar suport a un projecte col·lectiu i autogestionat en l’àmbit rural que intenta visibilitzar que la vida en el camp no pertany al passat sinó que pot ser una resposta a molts dels problemes de la nostra època.

T’agradaria acompanyar-los en el seu camnio?

https://pamapampv.org/punt-de-consum/canopia-coop-v/